V Snine vyvrcholil 12. Medzinárodný výtvarný festival

17.09.2005 Snina

Snina 16. septembra (TASR) - Odhalením makety Krídla nádeje izraelskej sochárky Miriam Gamburd vyvrcholil dnes podvečer 12. ročník Medzinárodného výtvarného ...
Snina 16. septembra (TASR) - Odhalením makety Krídla nádeje izraelskej sochárky Miriam Gamburd vyvrcholil dnes podvečer 12. ročník Medzinárodného výtvarného festivalu, ktorý sa už tradične koná v Snine.

\"Tá pracuje už druhý rok na téme Krídel nádeje s rozpätím 11 metrov, ktoré by mali stáť nad Starinskou priehradou. Tie budú symbolizovať vzlet ľudských duší, ktoré žili 450 rokov pod starinskou priehradou, resp. v doline Starina, \" uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Andrej Smolák. Dodal, že kvôli výstavbe priehrady museli obyvatelia doliny odísť.
Podľa Smoláka v skutočnosti pôjde o sochu, ktorá nebude stáť na betónovom podstavci, ale mala by plávať na ploche vodárenskej nádrže Starina.
Súčasťou vyvrcholenia festivalu bolo aj sprístupnenie variantu ďalšej sochy, ktorá bude zdobiť Galériu monumentálnej tvorby v okolí Sniny. \"Ide o sochu, ktorá sa opiera o myšlienku ako čert preniesol sninský kameň zo Stariny na terajšie pohorie Vihorlat. Jej autorom bude Ladislav Staňo z obce Valaliky pri Košiciach.
Festivalu, ktorý sa v Snine začal 6. septembra, sa zúčastnilo 15 maliarov a sochárov zo Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny, Maďarska a Izraela.
Organizátorom festivalu bola Galéria Andrej Smolák - Miro, Nadácia Miro a Mesto Snina.
Prvou sochou spomínanej galérie bola Medová baba, ktorá stojí na lúke nad Novou Sedlicou už tri roky.
 

Vyberte región